📅 Haber Tarihi : 17-10-2023
⏱ Son Güncelleme : 19-10-2023 14:25
✍ Yazar : TPD yayınları
MESLEK YASASI VE DAHA İYİ RUH SAĞLIĞI HİZMETİ İÇİN
MEYDANA ÇIKIYORUZ
Değerli meslektaşımız,
Türk Psikologlar Derneği (TPD) olarak, kurulduğumuz 1976 yılından bu yana mesleki haklarımızın kazanılmasında ve korunmasında öncü rolünü sürdürmekteyiz.
Geçmişte deprem, orman yangını, sel gibi durumlarda sahada aktif görev yaptık. 6 Şubat depremin ardından, 11 Mart itibariyle gönüllü psikologlarımızla ile Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Osmaniye, Malatya, Elbistan ve Gaziantep’te psikososyal destek faaliyetlerine başladık ve sürdürüyoruz.
Ancak ihtiyaç duyulan her alanda, karşılık beklemeden, dayanışma ruhuyla psikolojik destek hizmeti sunan psikologlar olarak haklı ve meşru taleplerimizin duyulmasını, desteklenmesini ve karşılanmasını da bekliyoruz.
Türk Psikologlar Derneği olarak aşağıdaki taleplerimizi en geniş şekilde duyurmak için 22 Ekim 2023 Pazar günü, saat 14.00’da ANKARA – Anıt Park Meydanında buluşuyoruz.
Sizi de aramızda görmek istiyoruz.
TPD olarak taleplerimiz:
istiyoruz.
Ankara dışından gelecek meslektaşlarımız, bulundukları yerde Şubemiz varsa, Şube yönetimleriyle, yoksa Genel Merkez’le irtibata geçebilirler.
Daha fazla bilgi için:
TPD Genel Merkezi: 0312 425 67 65
Web: psikolog.org.tr
Instagram: @turkpsikologlardernegi
X (Twitter): @TPDBilgi
22 Ekim 2023 Pazar günü, saat 14.00’da ANKARA - Anıtpark Meydanında buluşalım.
Medya mensupları için taleplerimize ilişkin bilgi notu:
Türkiye’de son yıllarda giderek artan yoksulluk, genç işsizliği, tırmanan şiddet olayları, ülkede ve bölgede yaşanan afetler ve beraberinde gelen insani krizler gibi nedenlerle toplum düzeyinde psikolojik iyi oluş hali kötüye gitmiş, bireylerin de psikolojik desteğe ihtiyaçları artmıştır.
Bu durumu yansıtır şekilde Türkiye’de antidepresan kullanımı her yıl artmaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre 2009’dan 2020’ye antidepresan kullanımı yaklaşık %70 artış göstermiştir.
Aynı zamanda pandemi ve deprem gibi afetler de psikolojik destek hizmetlerine ve psikologlara yönelik talebi artırmaktadır.
Fakat kamu kurumlarında bu talebi karşılayacak yeterli sayıda psikoloğun istihdam edilmediğini, konuyla ilgili kamuoyundan yansıyan şikayet ve taleplerde görmekteyiz.
Ruh sağlığı sorunları, sağaltılması en maliyetli sağlık hizmetleri arasında yer almaktadır. Bu ihtiyaçların giderilebilmesi ve sağlık harcamalarının koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında azaltılabilmesi için psikolog istihdamının artırılması gerekmektedir.
Toplumun talebini karşılayacak yeterli sayıda psikoloğun istihdam edilmemesinin yarattığı boşluk sağlık alanında ehliyeti olmayan, kendisini sosyal medyada ‘psikolog’ olarak lanse eden ve sözde uygulamalarıyla sağlığa zarar veren kişi, grup ve oluşumlarca doldurmaktadır. Sahte psikologların mağdur ettiği kişiler doğru yardım alabilmek için psikoloğa başvurmak durumunda kalmakta, böylece birey ve toplum sağlığıyla birlikte, sağlık sistemi de her açıdan zarara uğratılmaktadır.
Bu boşluğu kapatmanın tek çaresi “Psikologlar Meslek Yasası”nın öncelikli olarak çıkarılmasıdır. Böylece psikolog unvanının korunması, bilimsel temelli yaklaşımla faydası kanıtlanmış uygulamaların yapılması, mesleki hakların belirlenmesi, diğer alanlar ile mesleki sınırlarının net olarak çizilmesi sağlanacak, psikologların olduğu kadar danışanların da hakları koruma altına alacaktır.
(neden önemli, ne işe yarar, bir kısa cümlecik) Psikologların ruh sağlığı meslek mensupları arasında yer almasını ve hizmet vermesini güvence altına alacak olan “Ruh Sağlığı Yasası”nın da bir an önce çıkarılması beklentimizdir.
Psikoloji uygulamalı bir bilimdir. Bilimsel ölçütlere uymayan ve kalabalık Psikoloji bölümlerinde uygulamalı eğitim, gerektiği gibi verilememektedir. Plansız kontenjan artışı, bölümlerde eğitim kalitesinin denetimini de zorlaştırmaktadır. YÖK nezdinde psikoloji bölümlerinin akreditasyonu için yetkilendirilmiş kuruluş olarak, üniversitelerimizdeki psikoloji bölümlerinin eğitim kalitesiyle yakından ilgiliyiz. Psikoloji bölümlerine baraj ve puan sıralamasıyla birlikte, kontenjan sınırlaması acilen getirilmelidir.
100. Yıl Mah. Fethiye Sk. Sefa Apt. 5/1 Çankaya/Ankara
0 (312) 425 67 65
0 (312) 418 15 50
0 (312) 417 40 59
psikolog.org.tr
bilgi@psikolog.org.tr
Genel Merkez
Türk Psikologlar Derneği
Resmî Web Sitesi
© 2023 Genel Merkez - Türk Psikologlar Derneği
Tüm hakları saklıdır, İçerik izinsiz kopyalanamaz ve kullanılamaz.
Çerez politikası: Hiç bir kullanıcı verisi kaydedilmemektedir.