TPD MERKEZ TPD MERKEZ
AKREDİTASYON AKREDİTASYON
EUROPSY EUROPSY
EĞİTİM EĞİTİM
ULUSAL KONGRE ULUSAL KONGRE
MAĞAZA TPD STORE
RESİM GALERİSİ FOTO GALERİ
Serbest Meslek İcrası Yönetmeliğine Dair | Genel Merkez

Serbest Meslek İcrası Yönetmeliğine Dair




Bu sayfayı paylaş : Facebookta Paylaş Twitterda Paylaş   LinkedInde Paylaş   E-posta ile Paylaş    


Serbest Meslek İcrası Yönetmeliğine Dair



📅 Haber Tarihi : 16-05-2025

⏱ Son Güncelleme : 16-05-2025 13:39

✍ Yazar : TPD yayınları


Değerli Meslektaşlarımız,


Görevde bulunduğumuz süre boyunca, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili diğer bakanlıklarla pek çok konuda görüşme ve toplantılar gerçekleştirdik. Serbest Meslek İcrası Yönetmeliği'ne ilişkin olarak ise, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlık Meslekleri Daire Başkanlığı ve Eğitim ve Sertifikasyon Daire Başkanlığı ile —telefon görüşmeleri hariç— toplam 14 görüşme gerçekleştirdik.

Bu görüşmelerde, yönetmelik yayımlanmadan önce psikologların yetki sınırlarının belirlenmesi ve bağımsız serbest çalışma hakkıyla yönetmelikte yer alabilmeleri için yoğun bir çaba sarf ettik. İhtiyaç analizleri, uluslararası uygulamalar, bilimsel verilerle desteklenmiş saha raporları, lisans ders taksonomileri, kamuda halihazırda üstlenilen görevler, belli nüfusa düşen psikolog oranı ve mezun sayıları gibi pek çok argümanla taleplerimizi ısrarla dile getirdik.

Ancak 1219 sayılı kanunda psikologların sağlık meslek mensubu olarak tanımlanmamış olması nedeniyle, bu talebimiz yönetmeliğe yansıtılamamıştır. Bu eksikliğin giderilmesi amacıyla, psikologların sağlık meslek mensubu olarak 1219 sayılı kanuna eklenmesi yönündeki çalışmalarımız olumlu bir şekilde devam etmektedir. Bununla birlikte, mevcut yönetmelik çerçevesinde oluşan mağduriyetlerin nasıl giderilebileceği konusunda da çözüm üretmeye odaklanmaktan geri durmadık.

Bu bağlamda, "Psikolojinin Tıbbi Uygulamaları" sertifikasına sahip meslektaşlarımızın, bu sertifika kapsamında serbest meslek icrası yetkinliği ile çalışabilmesi ve eğitimin yeniden aktif hâle getirilmesi için girişimlerde bulunduk. Söz konusu süreçte yürüttüğümüz çalışmalar ve hazırladığımız itiraz-öneri raporları web sitemizden erişilebilir durumdadır.

Bugün gelinen noktada, “Psikolojinin Tıbbi Uygulamaları Sertifikası” eğitimiyle ilgili çalışmalar bir komisyon eşliğinde sürdürülmektedir. Bu çalışmaların temel amacı, yönetmelik kapsamına girme yetkinliğine sahip olmasına rağmen klinik psikolog unvanına sahip olmadıkları için ruhsat alamayan meslektaşlarımızın yaşadığı mağduriyetin giderilmesidir. Aynı zamanda, 1219 sayılı yasada psikologların sağlık meslek mensubu olarak tanımlanmasına yönelik girişimlerimiz de eş zamanlı olarak devam etmektedir.

Bununla birlikte, yönetmelik kapsamında yer almasına rağmen bazı koşulların mesleğin doğasına uygun olmaması nedeniyle ruhsat alamayan meslektaşlarımızın yaşadığı sıkıntılar da takip ettiğimiz önemli bir diğer konudur. Özellikle ruhsat başvurularında beklenen fiziksel koşullara ilişkin düzenlemeler, sahada ciddi mağduriyetler yaratmaktadır. Bu nedenle ilgili hükümlere yönelik itirazlarımızı yargı yoluyla da sürdürmekteyiz.

Yönetmelik kapsamında gündeme gelen bir diğer önemli sorun ise, İl Sağlık Müdürlükleri tarafından gerçekleştirilen denetimlerde danışan dosyalarının fotoğraflanması ve denetim süreçlerinin uygun olmayan yollarla yürütülmesidir. Bu tür uygulamalara ilişkin deneyim ve şikâyetleri her görüşmemizde ilgili makamlara ilettik ve takip etmeye devam edeceğiz. Denetimlerin bir kısmı yönetmelik kapsamında olsa da, çoğunlukla şikâyetlere bağlı olarak gerçekleştiği gözlemlenmektedir. Konuya dair hukuk müşavirliğimizce hazırlanan bilgi notu ekte sunulmuştur.

Yaptığımız tüm görüşmelerin ardından, esas zorluğun yönetmeliğin dayanağı olan 1219 sayılı yasa olduğu ve bu yasanın psikologların lehine değişmesi gerektiği hususunda Sağlık Bakanlığına net fikrimizi ilettik, görüşlerimiz değerlendirilmektedir ki bu durum da sürecin umut vadeden yönlerinden biridir. Bu doğrultuda yasa değişikliği için gereken tüm çalışmaları ivedilikle sürdürüyoruz. Ayrıca mesleğimizin hak ettiği yasal statü, özlük hakları ve istihdam alanlarına kavuşabilmesi adına YÖK, MEB, TBMM ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı gibi pek çok kurum nezdinde girişimlerimiz devam etmektedir.

İhtiyaç analizi ve sorun tespitine dayalı veri üretmenin sürece katkısını açık şekilde deneyimlediğimiz için, sahadan gelen bilgi ve talepler doğrultusunda çalışmalarımızı güncelleyerek sürdürmeye devam edeceğiz. Bu bağlamda, Serbest Meslek İcrası Yönetmeliği’ne ilişkin yaşadığınız sorunları bizimle paylaşmanızı rica ederiz. Bu amaçla hazırladığımız form aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz.

Tüm meslektaşlarımızın hak ettikleri mesleki değere ulaşması için çalışmalarımıza özveriyle devam ettiğimizi belirtir, saygılarımızı sunarız.



HUKUKİ BİLGİ DOKÜMANINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ

 

YÖNETMELİĞE DAİR YAŞANAN SORUNLAR FORMU

 

Arşivden: YÖNETMELİĞE İTİRAZ HABERİ 17/04/2025


TÜM HABERLER

















100. Yıl Mah. Fethiye Sk. Sefa Apt. 5/1 Çankaya/Ankara

0 (312) 425 67 65

0 (312) 418 15 50
0 (312) 417 40 59
psikolog.org.tr
bilgi@psikolog.org.tr

Genel Merkez
Türk Psikologlar Derneği
Resmî Web Sitesi









© 2023 Genel Merkez - Türk Psikologlar Derneği
Tüm hakları saklıdır, İçerik izinsiz kopyalanamaz ve kullanılamaz.


Çerez politikası: Hiç bir kullanıcı verisi kaydedilmemektedir.