TPD MERKEZ TPD MERKEZ
AKREDİTASYON AKREDİTASYON
EUROPSY EUROPSY
EĞİTİM EĞİTİM
MAĞAZA TPD STORE
RESİM GALERİSİ FOTO GALERİ
Sağlık Meslekleri Serbest Çalışma Yönetmeliği | Genel Merkez

Sağlık Meslekleri Serbest Çalışma Yönetmeliği




Bu sayfayı paylaş : Facebookta Paylaş Twitterda Paylaş   LinkedInde Paylaş   E-posta ile Paylaş    


Sağlık Meslekleri Serbest Çalışma Yönetmeliği



📅 Haber Tarihi : 01-04-2025

⏱ Son Güncelleme : 01-04-2025 14:14

✍ Yazar : TPD yayınları


“Sağlık Meslekleri Serbest Çalışma İcrası Yönetmeliği” hakkında

Psikoloji Camiasının Değerli Üyeleri,


Türk Psikologlar Derneği yönetimleri için onlarca yıldır birinci öncelik camiamızın yakıcı ihtiyaç ve haklı taleplerini duyurmak, yasal düzenlemeleri ve eğitim koşullarını bu ihtiyaç ve taleplere uygun hale getirmek oldu.


Meslek Yasamızın çıkması, Derneğimizi Meslek Odası haline gelmesi, 1219 sayılı Tababet Kanunu’nundaki haksız, adaletsiz durumun düzeltilmesi için azimle mücadele ettik, ediyoruz ve edeceğiz.


2019 yılında T.C Sağlık Bakanlığı Sağlık Meslekleri Daire Başkanlığı tarafından hazırlanmaya başlanan “Sağlık Meslekleri Serbest Çalışma İcrası Yönetmeliği” bu mücadelemizde yeni bir sayfa olmuştur.


2018-2021, 2021-2024 ve 2024-2027 dönem Genel Merkez Yönetim Kurullarımız geçtiğimiz altı yıl boyunca bu Yönetmelik’le ilgili olarak Bakanlık yetkilileriyle defalarca biraraya geldiler, yazılı ve sözlü olarak görüş bildirdiler, farklı meslek gruplarıyla dayanışma sağladılar, psikolog ve klinik psikologların hizmet yetkinliklerinin belirlenebilmesi için ders taksonomileri, görev matrisleri oluşturdular. 


Bu aşamada Yönetmelik, camiamızın ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılamayacak şekilde ortaya çıkmıştır. Dört yıllık Psikoloji Lisans diplomasının ve Psikolog ünvanının bu Yönetmelikte hak ettiği yeri, adil statüyü almadığı açıktır.


Bu durumun camiamızda yarattığı hayal kırıklığı ve öfke haklıdır. 


Ancak bu öfkeyi dile getirirken gerçeklerden uzaklaşmamaya ve meslek içi dayanışmamızı karşılıklı suçlamalarla zayıflatmamaya azami özen göstermeliyiz.


Bunların zaman ve enerji kaybetmemize neden olacağından, hak mücadelemizi ciddi şekilde zedeleyeceğinden endişeliyiz.


İşte bu nedenle, bundan sonraki tartışmalarımıza ve hak arayışımıza temel olmak üzere şu bilgi ve gerçekleri sizlerle paylaşmak istiyoruz.

 

1)_Ülkemizde Yönetmeliklerin Yasalardan farklı, çelişen düzenlemeler içeremeyeceği hiç unutmamamız gereken bir gerçektir. 1219 sayılı Tababet Kanunu halâ önümüzdeki en önemli sorundur. Bu yasada “psikolog”, sağlık meslekleri arasında yer almamaktadır. Bu nedenle Bakanlığın görüşü, “hazırlanan yönetmelikte, psikologlara serbest meslek icra yetkisini verebilmenin yasal olarak mümkün olmadığı” yönündedir. Bütün meslektaşlarımızın bu çok temel soruna odaklanmaları ve sanki bunun aksi olabilirmiş gibi geliştirilen söylemlere itibar etmemeleri mücadelemizin devamı için çok önemlidir

2)_Sağlık Meslekleri Serbest Çalışma İcrası Yönetmeliği'nin daha önceki taslaklarında psikolog tanımının da olduğuancak mevcut Yönetim Kurulu’nun Yönetmelikte sadece klinik psikolog tanımının yer alması için çaba gösterdiği iddiası asılsızdır.

3)_Aslında Yönetim Kurulu’muzun önünde bulduğu Yönetmelik taslağında “Psikolog’lara ilişkin hiçbir düzenleme yoktu. Bunun en önemli kanıtı 2025/009 sayılı üst yazı ile Sağlık Bakanlığı’nasunduğumuz ve hazırlık tutanaklarına geçirdiğimiz (aşağıda ekte bulunan)Raporumuzda yer alan önerilerimizdir. Dernek arşivimizde taslakla ilgili, Bakanlığa sunulduğunu izleyebildiğimiz, kayda geçirilmiş başka bir Rapor, çalışma, yazışma bulunmamaktadır.

4)_Temmuz 2024’te hazırlık çalışmalarına dahil olduğumuz taslak metinde sadece “klinik psikolog” yer almaktaydı. Bakanlık nezdinde yoğun ve ısrarlı temaslarla ve yetersiz yasal mevzuata rağmen güçlü dayanaklar sunarak psikologların da yönetmeliğe dahil olmasını sağladık. 

5)_Yönetmelikte psikologlara tekniker olarak yer verilmiş olduğu da doğru değildir. Bakanlıkla temaslarımızda psikoloğun klinik psikolog ile birlikte/ eşliğinde yani eşit bir statü ile yer bulması konusunda ısrarcı olduk. Aksi bir tanımın ya da statünün meslektaş barışını riske atabileceğini vurguladık. Dört senelik bir lisans programının hak ettiği statünün bu olmadığını, gerekçelerimizi de ortaya koyarak defalarca anlattık. Ne yazık ki her seferinde1219 sayılı Tababet Kanunu’nun getirdiği yasal engel nedeniyle bunun mümkün olmadığı yanıtı ile karşılaştık.

Ancak yine de bu Yönetmeliğin kapsadığı hiçbir meslek için yapılmayan bir düzenlemeyi hayata geçirmeyi başardık.

Yönetmeliğin 13. Maddesi 1.fıkrasında Psikolog ünvanı ayrıca zikredilmiş ve böylece psikologlar tekniker statüsünden net bir şekilde ayrıştırılmıştır.

Bu özel düzenleme T.C Sağlık Bakanlığı Sağlık Meslekleri Daire Başkanlığı yetkililerinin işbirlikçi ve destekleyici yaklaşımlarının bir göstergesidir. Yasal mevzuat değişiklikleriyle ilgili taleplerimiz konusunda samimiyetle birlikte çalışma konusunda da gönüllü olduklarını düşünüyoruz, kendilerine teşekkür ediyoruz. 

 

Mesleğimize dair geçmişte, şimdi ve gelecekte elde edilmiş ve edilecek her türlü kazanım hepimizindir. 


Yayınlanan yönetmelik yetersizdir, alanımızdaki sorunların çoğuna çözüm olmaktan uzaktır. Ancak, bir kapının aralandığı da açıktır. Yasaya Tıbbi Uygulamalar Sertifikası için yapılacak bir ekle yönetmeliğin kapsamı genişleyecektir, orta vadede hedefimiz budur. Uzun vadedeki hedefimiz, psikolojinin farklı alt disiplinleri için yasal çerçevelerin oluşturulması ve ilgili yönetmeliklerde bu yasal çerçeveye uygun revizyonların gerçekleştirilmesidir.


Psikoloji camiası olarak yürüttüğümüz mücadeleyi daha güçlü kılacak yegane güç aramızdaki birlik ve dayanışmadır. Eğitim, özlük hakkı, meslek yasası, mesleki sınır ihlalleri, halk sağlığını tehdit eden problemli uygulamalar, genç işsizliği gibi çığ olmuş sorunlarımız karşısında tek yürek olup mücadele etmekten başka çaremiz yoktur.


Mesleki dayanışmayı bozan ve özellikle genç meslektaşlarımızın kaygısını arttıran söylemleri bir kenara bırakıp, mesleğimizi yasal çerçevede hak ettiği yere getirme çabalarını desteklemek ve geliştirmek zorundayız.


Neredeyse 50 yıldır yorulmadık, vazgeçmedik. Vazgeçmeyeceğiz!

 

 

Türk Psikologlar Derneği
Genel Merkez 2024-2027 Yönetim Kurulu

 

RAPOR LİNKİ :

Psikologların Serbest Çalışma Biçimlerine Ve Hizmet Listelerine İlişkin Öneri Raporu


TÜM HABERLER

















100. Yıl Mah. Fethiye Sk. Sefa Apt. 5/1 Çankaya/Ankara

0 (312) 425 67 65

0 (312) 418 15 50
0 (312) 417 40 59
psikolog.org.tr
bilgi@psikolog.org.tr

Genel Merkez
Türk Psikologlar Derneği
Resmî Web Sitesi









© 2023 Genel Merkez - Türk Psikologlar Derneği
Tüm hakları saklıdır, İçerik izinsiz kopyalanamaz ve kullanılamaz.


Çerez politikası: Hiç bir kullanıcı verisi kaydedilmemektedir.